Zajišťovací systémy a chyby při jejich používání

Podcenění rizik nebo neznalost, to jsou hlavní příčiny vážných nehod v provozech. Úrazy způsobené pádem jsou často fatální, zhruba v polovině případů končí tragicky. Přitom se jim dá poměrně snadno předejít.

Hra na bezpečnost nestačí

Nejčastější chybou je nepoužívání zajišťovacího systému. Běžně se stává, že na střechách nebo jeřábových drahách jsou sice bezpečnostní systémy, nicméně lidé si k nim nepřipínají své postroje.

Může to být z neznalosti nebo čistě úmyslně. Jeden příklad za všechny. Chlapi chodí po střeše a tahají za sebou kus špagátu, aby bylo ze zespodu vidět, že od nich něco vede. Jenže chybí připnutí k zajišťovacímu systému.

Další rozšířeným problémem bývá, když kotvící zajišťovací systém na střeše vůbec není. Pokud jsou zaměstnanci dané společnosti neproškolení, tak nemají tušení, jak si náhradní jištění udělat. Z obyčejné údržby střechy se pak stává zbytečné dobrodružství.

Školení a praxe

Samostatnou kategorií jsou takzvané chyby z přesvědčení. Při používání určitého vybavení vítězí názor, že dané prvky jsou dobré, přitom se k tomuto účelu nehodí. Oblast bezpečnosti práce ve výškách je totiž mnohdy až to poslední, co firmy zajímá a investují do ní, až když není zbytí.

V lepším případě společnost pořídí k zajišťovacímu systému potřebné vybavení, ale už nemá prostor dostatečně proškolit personál. Zainvestuje do on-line školení a jde se dál. Teoretická příprava má být základem pro praktickou část, nedokáže ji však dostatečně nahradit.

Lidé sice pravidelně získávají potřebná školení, umí používat osobní zajišťovací prostředky (lana, zachycovače pádu, postroje) a znají rizika. Jenže nemají žádné praktické zkušenosti a nevědí, jak postupovat v kritických momentech. Absence praxe může mít v lepším případě vliv na efektivitu práce, v horším na zdraví zaměstnanců.

Pokud chcete o této problematice vědět více, napište nám e-mal: info@moraviaspectrum.cz, nebo zavolejte na 585 423 364.